Na koncu sem jo raje oddala. Šla je v dobre roke.

Nina, 41 let in Nina Koželj, 33 let

Moje življenje s partnerjem je bilo predvsem dolgoletna skrb zanj. Spremljala sta jo psihično in ekonomsko nasilje. Zdaj, ko gledam nazaj, vidim, da sem delala vse – najemala kredite, poravnavala njegove kazni, položnice, skrbela za to, da je hodil v službo, da je bila hrana na mizi … Njegovo življenje pa so bili alkohol in druženja s prijatelji. Mislila sem, da bom problem prekomernega pitja rešila s skrivanjem alkohola. Skrivala sem ga v koš za smeti, v odmaknjene kotičke omaric, kopalnico, dnevno sobo. Seveda ga to ni odvrnilo od pitja, alkohol je našel ali pa me prisilil, da sem mu dala denar za novega.

Tudi rojstvo hčerke ga ni streznilo. Nadaljeval je s popivanjem, brez slabe vesti je jemal denar, namenjen hčerki. Če ni bilo po njegovo, je postal nesramen, žaljiv, razbijal je po stanovanju …

Bala sem se ga. Grozil je, da bo hčerko odpeljal in je ne bom nikoli več videla. Verjela sem mu, hkrati pa je bil to zame prelomen trenutek. Vedela sem, da morava stran.

Nočem se spominjati življenja z njim, spomini so boleči. Spomnim se, kako je izkoriščal mojo navezanost na psičko. Vedel je, kako se bom odzvala, če se bo spravil nanjo. Največkrat jo je zgrabil in ponoči potisnil iz hiše. Ob nevihtah, sneženju. Svojo stisko ob tem težko opišem. Še vedno me oblijejo solze, ko se spomnim teh trenutkov. Na koncu sem jo raje oddala. Šla je v dobre roke. Hudo mi je, ko se spomnim nanjo. Tega mu ne bom nikoli oprostila.

S hčerko zdaj živiva popolnoma drugačno življenje. Stikov z njim praktično nimava. Še naprej mu je najbolj pomemben alkohol. Je eden tistih očetov, ki z otrokom – čeprav so določeni – nima stikov. Niti pokliče ne več. Občasno dobim le SMS naj, na primer, hčerki čestitam za rojstni dan. Preprosto ni ga več.

 

UMETNICA

Nina Koželj, 33 let

Nina Koželj se je uveljavila kot grafičarka, kiparka in slikarka. Pri svojem delu se s humorjem in uporabo raznih materialov pogosto loteva lika ženske kot »pramotiva«, ki nas spremlja skozi občo kulturno zgodovino človeštva. Njena ženska je samozavestna posameznica, ki kljubuje razno modnim trendom in se pogumno vključuje v širšo družbo ne le kot »pramati« ampak tudi kot uspešna, zadovoljna, emancipirana posameznica z jasnimi cilji za prihodnost.

http://ninakozelj.eu/