Grozil mi je, da me bo ubil in razkosal, če ga zapustim.

Špela, 35 let in Tanja Radež, 46 let

S partnerjem sva zaživela skupaj že kmalu po tem, ko sva se spoznala in sem zanosila. Kmalu mi je začel prepovedovati, ukazovati, oddaljevati sem se začela od svojih bližnjih. Telefon sem morala imeti nenehno pri sebi, oglasiti sem se mu morala vsak trenutek, ne glede na to, kje sem bila.

Nenehno se je prepiral s sosedi in ni plačeval svojih obveznosti, zato smo se večkrat selili. Že takrat sem razmišljala o odhodu, vendar mi je grozil, da me bo ubil in razkosal, če ga zapustim. Po rojstvu drugega otroka je šel zaradi finančnih težav za nekaj časa živeti k staršem v drugo državo. Po vrnitvi smo spet zaživeli skupaj – v stanovanju, neprimernem za otroke. Takrat me je začel pretepati in siliti v spolne odnose. Do mene je bil nasilen tudi vpričo otrok. Tudi nanju je pogosto vpil in ju tepel. Kamor je pač padlo, tudi po glavi. Zato sta se ga zelo bala.

Prepiri, psihično, fizično, ekonomsko in spolno nasilje so se vse bolj stopnjevali. Vse pogosteje mi je grozil, da bo vzel otroka in ju odpeljal v tujino. Spomnim se svoje razsute torbice iz zadnjega prepira, ko je iskal njuna potna lista. Še bolj se spomnim obeh otrok, ki sta po tleh pobirala stvari in jih vračala nazaj v torbico.

Prelomni trenutek, ki je odločil o mojem odhodu, je bil, ko me je porinil z otrokom v rokah. Padla sem na stojalo za perilo in ga polomila. Takrat sem se umaknila na varno. Zaradi slabe denarne situacije sem prodala stanovanje, ki sem ga sama kupila na kredit. Finančno me je zelo bremenilo, obenem pa me je spominjalo na nasilje.

Najbolj se spomnim »slike« sebe v tem stanovanju ob enem od mnogih obiskov policije. Zaprla sem se v sobo brez oken in se poskušala skriti pred svetom, on pa je zunaj s policisti reševal »zadevo«. Ko sem prodala stanovanje, sem zapustila zelo nesrečen talisman – zakleti predmet, ki mi je nosil samo nesrečo.

UMETNICA

Tanja Radež, 46 let

Tanja Radež je vsestranska grafična oblikovalka in strastna zbirateljica starin in zgodb, ki so zaznamovale popularno kulturo od šestdesetih let naprej. S pretanjenim občutkoma za detajle že vrsto let oblikuje plakate, knjige in celostne podobe raznih kulturnih organizacij. Pri njenih projektih se vizualne rešitve vedno staknejo z intimnimi osebnimi zgodbami in spomini v emocionalna razmišljanja o pozitivnih izkušnjah preteklosti, ki nam lahko osvetlijo pogosto temačna predvidevanja za prihodnost.